Nieuw: Leercentrum op OVMZ

Vorige week is ons nieuwe Leercentrum geopend. In dit lokaal kunnen leerlingen tot rust komen of in stilte aan hun huiswerk werken. Het Leercentrum is er ook voor bovenbouwleerlingen die tijdelijk uit de les zijn gestuurd.

Nieuw: Leercentrum op OVMZ

Het Leercentrum geeft rust en ruimte om te werken. 

Lily Henricks, coördinator van het Leercentrum: “Soms hebben leerlingen de behoefte om even te ontsnappen aan de drukte in de school. In het Leercentrum kunnen ze in alle rust aan hun huiswerk werken of vast verder gaan met de lesstof als ze in de les al klaar zijn met hun opdrachten. Maar ook om bijvoorbeeld even een boek te lezen, als dat past in hun lesrooster.”

Tafels bij het raam in het nieuwe Leercentrum op OVMZ

Reflecteren en leren

Het Leercentrum is meer dan alleen een rustige (werk)plek. Bovenbouwleerlingen die de les uitgestuurd worden melden zich hier, onderbouwleerlingen melden zich bij de teamleider van de onderbouw. Dat gebeurt pas als de relatie met de docent zodanig is verstoord dat de les niet verder kan gaan of wanneer de rest van de klas er te veel last van heeft.

Lily: “Als leerlingen zich melden bij het Leercentrum, vullen ze het door de docent meegegeven formulier in met vragen zoals ‘Hoe verliep de les, waarom moest je de les verlaten, wat had je kunnen doen om in de les te blijven? We willen dat leerlingen leren van hun gedrag, zodat ze daarover een goed gesprek kunnen voeren met hun docent en we hopelijk herhaling kunnen voorkomen.”  


Duidelijkheid en kaders voor verbetering onderwijskwaliteit 

Sinds vorige week hangt in elk klaslokaal en op diverse plekken in de school een nieuwe poster met aangescherpte schoolafspraken: jas uit en muts, pet of capuchon af. Telefoon en oordopjes in de kluis, elkaar laten uitpraten en ervoor zorgen dat je je spullen bij je hebt, zoals je laptop en je boeken.  Het zijn een paar voorbeelden. 

Projectleider Kwaliteitszorg Wendy van Vliet: “Duidelijke afspraken en kaders zijn nodig om de kwaliteit van de lessen en ons onderwijs verder te verbeteren. Deze afspraken geven ruimte aan een verbindend gesprek tussen leerling en docent. We willen leerlingen er niet zomaar uitsturen. Het is belangrijk dat docenten vanuit vertrouwen gewenst gedrag stimuleren en dat leerlingen leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag.”