Op eigen niveau werken aan vaardigheden dankzij DIA-toetsen
Om van elke leerling het basisniveau van de basisvakken te bepalen, gebruiken wij bij OVMZ sinds 4 jaar de DIA-toets.
.png?width=420&mode=crop&format=jpeg&dpr=&quality=100&crop=12%2C45%2C1320%2C843&signature=aaa5c79625efe3868f7114cbbd2831530edfc4a7)
Uitblinken in Nederlands, maar moeite hebben met rekenen. Of best goed zijn in Engels, maar de meervoudsvorm maar niet onder de knie krijgen. De meeste mensen zijn nou eenmaal niet in alles even goed. Maar een goede basis in Nederlands, Engels en rekenen/wiskunde heb je wel nodig. Om van elke leerling het basisniveau van deze vakken te bepalen, gebruiken wij bij OVMZ sinds 4 jaar de DIA-toets (diagnostische toets).
Sinds we de DIA-toetsen gebruiken weten we veel beter waar leerlingen extra ondersteuning nodig hebben. Of waar ze juist wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken. Marit van Zon coördineert bij OVMZ de DIA-toetsen: “In de eerste klas doen alle leerlingen een eerste test, de 0-meting. Zo kunnen we precies zien waar ze staan na de basisschool. Daarna doen we in leerjaar 2 en 3 vervolgmetingen."
Op eigen niveau aan vaardigheden werken
De resultaten van de DIA-toetsen worden automatisch doorgestuurd naar Numo. Hierdoor weet Numo precies wat een leerling al beheerst en welke onderwerpen nog lastig zijn.De leerlingen krijgen dus oefeningen op maat, en kunnen op hun eigen niveau hun reken- en taalvaardigheden oefenen.
Extra begeleiding waar het nodig is
Leerlingen krijgen in Numo inzicht in hun eigen leerproces, maar ook leraren kunnen in het systeem de voortgang van hun leerlingen volgen. Zo weten we waar het goed gaat en extra begeleiding nodig is.Marit legt uit: "Als ik zie dat een leerling moeite heeft met een bepaald onderdeel, zoals de verleden tijd in Engels, kan ik daar heel gericht mee helpen. Zo kunnen we veel bijsturen waar dat nodig is en kunnen leerlingen echt op hun eigen tempo groeien.
Leren vanuit verbinding, vertrouwen en verantwoordelijkheid
Werken met de DIA-toetsen en Numo is een mooi voorbeeld van hoe wij met ons onderwijs zoveel mogelijk maatwerk willen aanbieden. Het past daarmee ook perfect bij onze missie, om vanuit verbinding samen te werken met onze leerlingen, ze het beste uit zichzelf te laten halen en ze met zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid in het leven te laten staan.