OVMZ in beeld: maak kennis met Maud.
Wie werken er eigenlijk op OVMZ? We zetten graag regelmatig een collega in de spotlight! Dit keer: Maud Bosma, sinds 2021 docent biologie.

Maud, waarom ben je leraar geworden en wat of wie inspireert jou daarin?
Vroeger wilde ik altijd met ouderen werken in de zorg, maar dat kon ik niet goed combineren met biologie. Toen vroeg iemand of het onderwijs niets voor mij was. Waarom niet proberen, dacht ik! Nu ik hier sta, wil ik graag de docent zijn die ik vroeger zelf had willen hebben. Deze jongeren geven mij ontzettend veel energie en hoop, en daarom wil ik er ook voor hen zijn.
Wat is volgens jou het mooiste onderdeel van werken met jongeren?
Jongeren zijn zich continu aan het ontwikkelen op alle vlakken. Als docent
probeer ik er op zoveel mogelijk vlakken voor ze te zijn. De ene keer met een
luisterend oor of advies, de andere keer door gezellig te kletsen over van
alles en nog wat. Voor sommige jongeren maak je als docent het verschil. Het
idee dat je er kan zijn voor deze leerlingen en dat zij zich vrij en veilig
voelen om te zijn en worden wie ze willen zijn en worden, vind ik erg mooi.
Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat ze geloven in zichzelf. Wij geloven
namelijk al in ze en ik hoop dat ze dat zelf ook zo voelen.
Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
In mijn vrije tijd ben ik graag buiten in de natuur, hoe kan het ook anders als docent biologie! Een goed stuk wandelen geeft mij veel energie. Maar dat is ook om het lekkere eten, waar ik een zwak voor heb, er weer af te lopen 😉. Dat eten gaat er dan weer goed in tijdens een goede film in de bios of thuis op de bank.
Wat is iets dat veel mensen niet weten over biologie als vak?
Dat biologie de basis is! Waarom zijn wij afhankelijk van planten? Waarom is het noodzakelijk dat het water in ons land schoon is? Waarom zijn wij in gevaar als er geen insecten meer zijn? Waarom is gezonde voeding zo belangrijk voor ons? Biologie verklaart zoveel, en daarover verbazen leerlingen zich heel vaak in de biologieles.
Wat is jouw grootste uitdaging als leraar en hoe ga je daarmee om?
Het blijft een uitdaging om jongeren klaar te stomen voor de wereld na de middelbare school. Het is een altijd veranderende wereld en ik vind het een uitdaging om zoveel mogelijk mee te krijgen. Denk aan de ontwikkelingen van AI, waar ik zelf eigenlijk weinig mee doe, maar voor jongeren de normaalste gang van zaken is. En ook onderwerpen waar jongeren na het vervolg van de middelbare school mee te maken krijgen, zoals studiefinanciering, inkomens en woningtekorten. Ook hier wil ik ze zo goed mogelijk op voorbereiden en handvatten voor meegeven. En soms is het ook niet nodig, want onze leerlingen zijn echt doorzetters!